Vergelijking Wing Chun en MMA

Wing Chun vs MMA?

Goede MMA (Mixed Martial Arts) beoefenaars zijn echte topatleten die hun niveau bereiken door niets minder dan keiharde training. Daarom is dit ook een echte vechtsport. Je wint van anderen in gecontroleerde omstandigheden door harder te trainen en sneller te worden dan de tegenstander.

Verschil tussen MMA en Wing Chun is dat Wing Chun geen sport maar een vechtkunst is. Bij een sport gelden regels zoals over toegestane technieken, gewichtklasses, etc. Bij sport gaat het tussen twee tegenstanders. Bij een vechtkunst gaat het er om zo effectief en efficiƫnt je tegenstander uit te kunnen schakelen. Vaak is dit met technieken die bij een sport niet toegestaan zijn. Ook tactiek bij verdediging tegen meerdere tegenstanders en/of gewapend met steek of slagwapens maken deel uit van vechtkunst in tegenstelling tot vechtsport.

Wil je intensief sporten waarbij je jezelf ook leert verdedigen via keiharde training, fysiek afzien en risico op letsel? Of wil je op een ontspannen manier goed bewegen en tegelijkertijd fysieke weerbaarheid opbouwen?

Wing Chun: Zelfverdediging of vechtsport?

Wing Chun is geen vechtsport maar een gevechtsKUNST (Art), waarbij je op een ontspannen manier ook nog aan bewegen toekomt. De doelstellingen zijn echter wel degelijk gebaseerd op de realiteit; door een aanval te pareren en tegelijkertijd in de tegenaanval te gaan neem je het initiatief over en ben jij de baas over de situatie.

De bedoeling is zeker niet om er een wedstrijd van te maken, maar om het gevecht zo vlug mogelijk in jouw voordeel te beƫindigen. Met een 30 kg zwaardere tegenstander wil je geen sparring aangaan. Door met techniek te reageren neem je onmiddellijk de touwtjes in handen en beslis je de situatie.