Real Zense - Wing Chun 1850

Real Zense - Wing Chun 1850 betekenis

Real Zense Institute is de organisatie die deze vechtkunst vorm (Art), van Wing Chun verzorgt.

Real is vrij vertaald echt of authentiek, reëel en realistisch.

Zense is een samenvoeging van het (boeddhistische ) Zen wat betrekking heeft op je mentale en spirituele conditie en Sense wat zowel gevoel als begrijpen omvat.

Bij het trainen van Real Zense Wing Chun werk je aan:

  • Coördinatie en lichaamsbeheersing
  • Vergroting van zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen
  • Geestelijke balans en ontspanning
  • Lichamelijke gezondheid

Stijlkenmerken

Real Zense Wing Chun is een vorm van Wing Chun die gekenmerkt wordt door natuurlijke, vloeiende, cirkel- en spiraalvormige bewegingen, aanvallen op verschillende hoogtes, in verschillende richtingen en daarbij explosieve kracht ontwikkelt. De stijl wordt ook wel Shaolin Sticking body Short Strike genoemd. Er wordt dus metname op zeer korte afstand gewerkt. Om veilig zo dicht bij te kunnen komen is gedegen voetwerk cruciaal en wordt dit gecombineerd met zogenaamde 'tools' (hand- en armtechnieken die bijvoorbeeld m.b.v. Chi Sao worden ontwikkeld en verfijnd).

Om e.e.a. goed te kunnen ontwikkelen wordt gebruik gemaakt van 6 kern elementen (gebaseerd op de ontwikkeling en onderwijs door dhr. H. Santo);

  • Lichaam (Body)
  • Gedachten (Mind)
  • Ademhaling (Breathing)
  • Energie (Chi Flow)
  • Kracht (Force Flow)
  • Momentum

Ieder element heeft haar bijbehorende optimale 'states' (soort 'staat van zijn'). Deze kunnen als een deken over iedere Martial Art gelegd worden om zo duidelijk te maken wat al goed werkt en waar nog geoptimaliseerd kan worden. Overigens zijn de eerste 4 elementen voor alles in het dagelijks leven bruikbaar en slechts de laatste 2 elementen meer toegespitst op vechtkunst.

Geef je op voor een proefles!

We leggen u de principes natuurlijk het liefst persoonlijk uit. U kunt geheel vrijblijvend een afspraak maken om te ervaren of het bij u past. Onze lessen worden gegeven op maandag en woensdagavond (zie Contact voor exacte tijden en locatie)

Je kunt ons bellen, WhatsAppen of het formulier hieronder invullen.

Bel: 06 37 44 41 07

WhatsApp: Wing Chun WhatsApp

Velden met een * zijn verplicht

Oorsprong

Militaire invloed

Tussen 1550 en 1560 krijgt generaal Qi Jiguang met zijn team de opdracht om het leger van de Ming-Dynastie te hervormen. Het leger was niet opgewassen gebleken tegen de Japanse piraten waarmee gevochten werd in zuid China. Chinese Kungfu was onderdeel van deze hervorming. Hij schreef de boeken Jixiao Xinshu (Effectieve militaire discipline die mee gaat met zijn tijd) en Lianbing Shiji (document voor Militaire Training)

Andere belangrijke figuren die hebben bijgedragen aan het vastleggen van de hervormingen zijn Tang Shunzi die bekend is van het schrijven van zijn 'Wubian' (Book of Warfare). Daarnaast is er generaal Yu Dayou die bekend is voor het schrijven van Jianjing (Klassieke zwaardvechtkunst handleiding).

Het boek van generaal Qi Jiguang beschrijft dat e.e.a. gebaseerd dient te zijn op bewijs en bewezen effectiviteit. Verder dient e.e.a. te zijn gebaseerd op traditionele methodes maar niet worden beperkt door traditionele methodes.

Voor een uitgebreide uitleg verwijzen we je naar het boek 'Kung Fu 1560' door dhr. H. Santo (ISBN 9780578888965).

1850 Siu Lin Tao

Veel mensen hebben wel eens gehoord van de naam Siu Lin Tao (ook wel Siu Lim Tao of Siu Nim Tao). Daarmee wordt vaak de eerste vorm uit de Yip Man lijn bedoeld (naast de tweede vorm: Chum Kiu en de derde Biu Tze of Biu Jee).

De 1850 Siu Lin Tao verschilt echter aanzienlijk. Deze bestaat uit vier delen en is veel uitgebreider dan de Siu Nim Tao, Chum Kiu en Biu Tze bij elkaar!

De 1850 Siu Lin Tao is een fusie van Shaolin Short Strike, Emei 12 zhuang en Fujian White Crane. Met deze vorm ontwikkel en conditioneer je je lichaam en werkt voor je gezondheid. Het dient tevens als voorbereiding op een gevecht en ter herstel van het lichaam na grote fysieke inspanning. Let op; voor de de voorbereiding op een gevecht is meer nodig dan enkel het leren van deze vorm! Je dient de tools die in de vorm zitten op volle snelheid, met volle kracht en vol momentum te hebben geoefend.

De 1850 Siu Lin Tao is slechts de uitgangsbasis voor Wingchun 1850.

Wing Chun invloeden

Wing Chun invloeden

Real Zense Wing Chun zoals onderwezen in Tilburg is begonnen als een Wing Chun stijl uit de lijn van Yip Man (via Leung Ting), Chu Chung Man (via Cheng Kwong) en Tang Yik (via Tang Chung Pak en Sunny So). Op de foto hierboven ziet u Yip Man met Chu Chung Man en Tang Yik.

De nadruk ligt tegenwoordig vooral op Wingchun 1850 elementen gebaseerd op Yik Kam Wing Chun (zoals via Hendrik Santo onderwezen).

Lichaam / Body

De eerste van de 6 core elementen gaat over het lichaam. Je leert de verschillende stadia waarin dit kan verkeren van gespannen tot ontspannen.

Body

Tevens ervaar je hoe je naar ontspannen toestand kan komen, inclusief oefeningen om dit te optimaliseren.

Mind / Gedachten

Men zegt wel dat lichaam en geest met elkaar verbonden is. Als je je lichaam in optimale staat wilt krijgen betekend dit dat je ook met je gedachten aan de gang dient te gaan.

Mind

Ook voor bij je mind zijn er verschillende stadia en we helpen je om de optimale state te vinden zodat lichaam en geest in balans kunnen zijn.

Breathing / Ademhaling

Het derde core element is ademhaling. Je zal merken wat de invloed van ademhaling is op je lichaam. Denk aan verzuring van spieren, Maar ook het buiten adem raken bij fysieke inspanning. Zonder de juiste ademhaling kan je je lichaam niet optimaal bewegen. En het heeft ook een grote invloed op wat je denkt. Daarom leer je ook hier de verschillende stadia en wat de optimale staat is en hoe je die kunt bereiken.

Ademhaling

Chi flow / Energie

Veel mensen hebben wel eens iets gehoord over 'Chi'. Vaak wordt het als iets 'magisch' beschreven, als een soort kracht die je kunt pas na jarenlange training kunt gebruiken.

In simpele woorden is het gewoon je energie-huishouding. Beweging kost energie en je kunt je energie niveau weer op peil brengen door o.a. voeding tot je te nemen en je lichaam te laten herstellen na een grote inspanning. Je leert dit doen door zogenaamde 'recovery'-oefeningen.

Force flow / Kracht

De vorige 4 core elementen gebruik je bij alles in je dagelijks leven. Deze 5e, Force flow, is, samen met de volgende, van toepassing op fysieke interactie met een ander. In dit geval toegespitst op martial arts. Wanneer voel je waar bepaalde kracht en hoe optimaliseer je de inzet er van? Heel eenvoudig gezegd is het een samenspel van actie en reactie.

Momentum

De laatste van de 6 core-elementen is momentum. Onderdeel hiervan is, zoals de naam al zegt, het juiste moment. Oftewel timing. Daarnaast is in de mechanica een moment een krachtenspel met een bepaalde afstand waardoor een koppel kan ontstaan. Je ziet dit bijvoorbeeld terug in een draaiende of torderende beweging. Hoe en wanneer je dit inzet en kunt hergebruiken (recycling momentum) is iets wat je eveneens kunt leren en ervaren.