Vormen (Kata's)

'Oude' vormen Wingchun

De Vormen

Om de diverse technieken, posities en standen die je nodig hebt voor zelfverdediging met Wing Chun Kungfu goed aan te leren en te kunnen oefenen, werden diverse zogenaamde 'vormen' onderwezen. Je kunt een vorm zien als een serie van bewegingen die je later gebruikt om jezelf te verdedigen. Bij andere vechtkunsten worden ze ook wel kata's genoemd.

De vormen die bij Real Zense Wing Chun Kungfu in Tilburg Reeshof werden onderwezen zijn de Siu Nim Tao (klein idee vorm), Chum Kiu (overbruggende armen vorm), Biu Tze (thrusting fingers vorm) en de Mok Yan Chong (wooden dummy vorm). Naast deze 'klassieke' (ongewapende) Ip Man / Yip Man stijl vormen zijn er o.a. ook de Sap Yat Sao vorm, Saam Baai Fut vorm en de Chong Kuen vorm die vanuit Wengchun komen.

Tenslotte is er de 1850 Siu Lin Tao. De oorsprong van deze vorm gaat verder terug dan bovengenoemde vormen. Er zijn enige overeenkomsten maar het zijn vooral de verschillen die ons er toe hebben bewogen de focus te leggen op de 1850 Siu Lin Tao met al haar facetten!

Siu Nim Tao

De Siu Nim Tao vorm is van origine de eerste vorm die je bij Real Zense Wing Chun Kungfu leert. De vertaling is Little Idea Form; wanneer men deze vorm beheerst heeft men een klein idee van wat Wing Chun precies is en hoe het werkt. De vorm bestaat uit 8 sets van bewegingen en technieken. De nadruk ligt bij deze vorm op verschillende armtechnieken. Denk daarbij aan verschillende slagtechieken, technieken om het mogelijk te maken de tegenstander te raken ('de weg vrij maken') maar ook het absorberen en afleiden van de kracht van de tegenstander. De technieken uit de Siu Nim Tao worden o.a. in het Lat-Sao programma geoefend.

Chum Kiu

De Chum Kiu vorm is de tweede vorm die je leert bij Real Zense Wing Chun. De vertaling is iets als 'Bridging arms'. Daarmee wordt gedoeld op het overbruggen van de afstand tussen de aanvaller en de 'verdediger' met behulp van de armen. De vorm is verdeeld in vier sets. De technieken en bewegingen die hier worden geoefend worden vooral gebruikt wanneer er fysiek 'contact' is met de tegenstander. Bij vele Wing Chun stijlen wordt dit ook wel 'kleven' genoemd. De nadruk bij deze vorm ligt op diverse klemtechnieken (Kam Na) en bevrijdingstechnieken. Daarnaast is er het nodige voetenwerk, balans en zijn er een aantal traptechnieken. Ook het absorberen en afleiden van de kracht van de tegenstander komt weer aan bod. Het verschil met de Siu Nim Tao is ook dat bij de Chum Kiu balans een groter aandeel heeft. De technieken en bewegingen uit de Chum Kiu vorm worden o.a. beoefend m.b.v. het Chi-Sao programma.

Biu Tze

De Biu Tze vorm is de derde ongewapende vorm die je leert bij Real Zense Wing Chun. Vrij vertaald betekend het 'Thrusting fingers'. Deze vorm omvat technieken die op zeer korte afstand van de tegenstander worden gebruikt zoals bijvoorbeeld elleboogtechnieken. Het absorberen en afleiden van dergelijke aanvallen komt in deze vorm ook aan bod. Daarbij zijn het voetenwerk en balans ook uiterst belangrijk. Verschillende hoogtes en naast vooruit ook zijwaarts en achteruit vechten komen aan de orde, evenals aanvallen op verschillende afstanden. Binnen deze vorm wordt het hele lichaam gebruikt om aanvallen zo krachtig mogelijk te maken. De Biu Tze technieken worden ook beoefend in een Chi-Sao programma.

Wooden Dummy (Muk Yan Chong)

De Muk Yan Chong vorm of Wooden Dummy vorm is de vierde vorm binnen Wing Chun. Zoals de naam al aangeeft wordt deze vorm beoefend met behulp van een 'houten pop'. Dit is een stam met een drietal korte 'armen' en één langer 'been'. Het grote verschil met de eerste drie vormen is dat bij deze vorm er daadwerkelijk fysieke weerstand is. Het idee hierachter is dat je bij een sterke tegenstander om de tegenstander heen moet kunnen werken (als water). Door het ophangsysteem van de houten pop veert deze iets wanneer je hem raakt. Dit kun je vergelijken met een tegenstander; wanneer je zijn arm naar beneden drukt zal hij dat vrijwel altijd tegen willen houden en de arm omhoog tillen en visaversa. Dat geeft vervolgens weer een impuls om op te reageren. Zodoende train je bij deze vorm de technieken met weerstand en reageer je op impulsen die je voelt. Je leert letterlijk 'op gevoel' reageren. Alle aspecten uit de voorgaande vormen zoals klemmen (Kam Na), ellebogen, verschillende aanvalsrichtingen, gelijktijdigheid van verschillende arm (en been) technieken en zelfs vegen, schouderstoten en worpen passeren de revue bij deze vorm

Sap Yat Sao

De Sap Yat Sao vorm (vrij vertaald tien plus één vorm) bestaat uit een serie van 11 sets. Dit is bij andere lineages dan die van Yip Man / Ip Man de eerste vorm die wordt geleerd. Er zijn dan ook diverse paralellen met de Siu Nim Tao, Chum Kiu, Biu Tze en zelfs met bewegingen uit de Wooden Dummy / Muk Yan Chong vormen maar uiteraard zijn juist de verschillen interessant. Vooral de andere toepassingen en uitvoering van ogenschijnlijk dezelfde bewegingen maken deze vorm een zeer waardevolle aanvulling.

Long Pole - Luk Dim Boon Kwun

De Long Pole vorm is de eerste 'gewapende' vorm binnen het Wing Chun. 'Gewapende' staat in deze tussen aanhalingstekens omdat, afhankelijk van welke definitie van een wapen je hanteert, het hier niet percé om een wapen gaat. Het 'wapen' beschermt bijvoorbeeld niet de handen en bevat ook geen extreem scherpe of puntige zijden (denk bijvoorbeeld aan een degen of sabel waar dit wel alle drie het geval is). Dat neemt niet weg dat het wel als wapen gehanteerd kan worden. De vorm bestaat uit een serie van 13 sets. Belangrijk bij het hanteren van dit wapen is uiteraard balans maar ook aspecten als (explosieve) kracht, lichaamscoördinatie en –beheersing en flow maken deel uit van deze vorm. Net als bij andere slag of steekwapens bestaan de aanvallen met dit wapen uit steek- en slagbewegingen. Ook het afleiden van de aanval van de tegenstander en direct volgen met een tegenaanval is duidelijk herkenbaar.

Hoewel men in de huidige tijd niet met een dergelijk 'wapen' over straat zal lopen verbeterd deze vorm op zo veel vlakken het lichaam dat ook deze vorm een must have is.