Lesvorm

Bekijk een video van de training

De lesvorm

De groepslessen beginnen en eindigen met het groeten. Daarna bestaat de training uit een of meerdere van de volgende trainingsonderdelen:

  • Vormen (vergelijkbaar met Kata's bij andere vechtkunsten);
  • Two men sets (trainingprogramma's met partner, niet te verwarren met sparren!);
  • Drills (conditionering van automatische reacties);
  • Slagtraining (richting, snelheid en kracht);
  • Toegepaste zelfverdediging.

De instructeurs komen bij iedereen langs om vragen te beantwoorden, nieuwe dingen uit te leggen, etc.

Lesvorm Real Zense Wing Chun Kungfu

Real Zense Wing Chun wordt vooral in de vorm van groepslessen onderwezen. In Tilburg zijn de groepslessen gemengd qua trainingsniveau, leeftijd en sekse. Uiteraard wordt er wel rekening gehouden met trainingsniveau en persoonlijke voorkeuren. Voordeel van deze manier van lesgeven is dat iedereen programma's voldoende herhaalt en dat je iets nieuws met iemand kan oefenen die het betreffende onderdeel al enigszins beheerst.

Door met verschillende mensen te trainen wordt je Wing Chun ook completer omdat je de ene keer oefent met iemand die groter is en de andere keer met iemand die kleiner is, de ene keer met iemand die fysiek sterker is en de andere keer met iemand die bijvoorbeeld juist soepeler reageert.

Wil je echt weten hoe de lessen worden gegeven? Geef je op voor een gratis proefles!

Onze lessen worden gegeven op maandag en woensdagavond (zie Contact voor exacte tijden en locatie)

Je kunt ons bellen, WhatsAppen of het formulier hieronder invullen.

Bel: 06 37 44 41 07

WhatsApp: Wing Chun WhatsApp

Velden met een * zijn verplicht

Opbouw van de oefeningen

Vormen (Kata's)

Een vorm is een serie van bewegingen en technieken die men gebruikt bij zelfverdediging. Bij andere vechtkunsten worden het ook wel Kata´s genoemd. Deze beoefen je zonder trainingspartner en zijn bedoeld om de bewegingen aan te leren, te perfectioneren en te beheersen. Veelal wordt de les hiermee begonnen i.p.v. met een traditionele warming up (bijvoorbeeld rondjes hardlopen, opdrukken, etc). wat ten koste gaat van de effectieve lestijd.

Meer over Kata's

Two men sets

Naast de vormen zijn er de verschillende two men sets zoals het Lat Sao en het Chi Sau. Zoals de naam al doet verwachten wordt er daar wel getraind met een partner. In feite worden de bewegingen zoals geleerd bij de vormen toegepast. Het grote verschil daarbij is dat er in de vormen geen dynamische (tegen-)reacties zijn die van grote invloed kunnen zijn op bijvoorbeeld je balans en je aanvalsrichting (denk aan een tegenstander die duwt en/of aan de kant gaat om vanaf een andere positie aan te vallen). Je kunt de vormen een beetje zien als theorie en de two men sets als de praktijk. De two men sets moeten niet verward worden met sparren waarbij het vooral gaat om te laten zien of je beter bent dan je sparringspartner (met het risico op blessures); de two men sets zijn bedoeld om de vaardigheden van beide trainingspartners op een veilige en ongeschonden manier te verbeteren.

Meer over 'Two men sets'

Drills & Slagtraining

De meest herkenbare en directe aanvallen zijn trappen en vuiststoten. Wing Chun staat bekend om haar 'kettingvuisten' of in het engels 'chain punches'. Uiteraard moet dit geoefend worden en dit gebeurd middels drills en slagtraining. Slagtraining kan in de lucht, op stootzakken (tegen de wand bevestigd) of tegen stoot pads of kussens (vastgehouden door trainingspartner) gebeuren. De slagen kunnen met links en rechts na elkaar worden uitgedeeld of met beide handen tegelijk.

Onder drills worden een aantal aanvallen in een veel voorkomende volgorde of serie geoefend. Vaak wordt een aanval met beide handen tegelijk uitgevoerd waarbij de ene hand een slag maakt en de andere hand een andere aanvallende en/of absorberende beweging zoals bijvoorbeeld een Lap Sao of Tan Sao.

Toegepaste zelfverdediging

Een aantal belangrijke zelfverdedigingsaspecten komen in de originele trainingsprogramma's pas relatief laat aan bod terwijl ze in de praktijk juist wel vaak voor komen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld vast gepakt worden of gewurgd worden. Aan deze aanvallen en met name de reacties daartegen wordt extra aandacht besteed om er zo snel mogelijk al iets tegen te kunnen doen.

Trainingshulpmiddelen

Een van de bekendste Wing Chun trainingshulpmiddelen is de Mok Yan Chong, ook wel bekend als Wooden Dummy of Houten Pop. Voordeel van dit trainingshulpmiddel is dat deze 'trainingspartner' altijd gereed is om te trainen, geen last heeft van blessures en geen commentaar geeft als je iets niet goed doet (wat overigens niet betekend dat je het goed doet!).

Ook bekend is de kenmerkende wandstootzak bestaande uit drie bovenelkaar gepositioneerde secties (hoog-midden-laag) en waarop o.a. de traditionele kettingvuiststoten of 'chain punches' op kunnen worden geoefend.

Om de two men set trainingen veilig te laten verlopen maken we verder soms gebruik van scheenbeschermers en vuistbeschermers. Voor de slagtraining wordt naast de wandstootzak gebruik gemaakt losse stootkussens en stootpads. Tenslotte wordt er voor de gevorderden programma's gebruik gemaakt van ezcrima stokken en dummy messen. En voor het Luk Dim Boon Kwun - Long Pole programma zijn uiteraard de lange houten stokken nodig.